Kuchyňské zóny

Často se při návrzích setkáváme s dotazy, kam je nejlepší dát dřez, myčku, varnou desku a jestli je lepší dát troubu do výše očí nebo pod varnou desku. Odpovědi na tyto otázky nejsou jednoznačné. I když existují osvědčená pravidla, nefungují vždy dokonale, protože každá kuchyně má své omezení. Nejdůležitějším kriteriem při návrhu kuchyně by měl být sled jednotlivých kuchyňských zón v pořadí:

zásoby — ukládání — mytí —příprava — vaření.

Při vaření je ideální, aby jednotlivé zóny na sebe navazovaly v uvedeném pořadí, aby v kuchyni bylo co nejméně zbytečných kroků. Například vaření brambor, si je nejdříve vyndám z chladničky nebo ze spižní skříně (zóna zásoby). Poté je umyju (zóna mytí) a oškrábu, tedy vytáhnu ze skříně škrabku, nůž, misku (zóna příprava) a následně si vezmu hrnec, sůl a kmín (zóna vaření) a brambory dám vařit. Zní to banálně, ale v kuchyni, kde jsou zóny přeházené se za 20 let nachodím o 400 km více a to jenom proto, že při plánování kuchyně jsem nevěnoval pozornost sledu jednotlivých zón. K tomu, abyste si mohli ověřit, jak se v nové kuchyni bude pracovat, dobře poslouží zkušební naše kuchyně na kolečkách, kterou máte možnost vyzkoušet si u nás.