Kuchyňské dřezy

Nezbytnou součástí kuchyňské linky je dřez. Nyní je na trhu nemalé množství dřezů vyrobených z rozličných materiálů. Každý má svá specifika a hodí se ke konkrétnímu typu kuchyňské linky.

Velmi častý materiál používaný pro výrobu dřezu je nerez.

  • různorodá povrchová úprava
  • hladký – nejčastější
  • s tkanou strukturou – zajímavý vzhled z jemně vroubkovaného nerezu
  • s mikrostrukturou – jemnější než tkaná struktura, nejsou na ní vidět zaschlé 

Povrchová úprava dřezů

  • nevýhodou je údržba a to zanechávání vodního kamene
  • je méně mechanicky odolný

Vysoce kvalitním materiálem je granit. Granitové dřezy jsou velmi mechanicky odolné a dlouhou dobu vydrží v bezvadném stavu, nepoškrábou se. Jsou hygienické díky antibakteriálnímu složení.

Pro rustikální typ kuchyní se skvěle hodí keramické dřezy. Dobře odolávají vyšším teplotám, mechanickému i chemickému poškození. Nemá póry, je lehce omyvatelný.

 

Odolnost vůči teplotám

Odolnost vůči skvrnám

Chemická odolnost

Odolnost vůči nárazu

Odolnost vůči poškrábání

nerezový

180ºC

střední

silná

malá

malá

granitový

180ºC (krátkodobě 280ºC)

silná

silná

střední

silná

keramický

1200ºC

silná

silná

silná

silná

Všechny typy dřezů je možné zabudovat zdola (pod pracovní desku – podstavný) nebo shora (klasicky – na pracovní desku).

Výhoda podstavného dřezu je hygiena. Jelikož dřez je umístěn pod pracovní desku, nemá žádné hrany, které brání setření nepořádku na kuchyňské lince přímo do dřezu.

Typy kuchyňských dřezů:

  • rohové dřezy
  • kulaté dřezy
  • celoplošné a nástavné dřezy
  • s odkapem
  • s vaničkou
  • dvoudřezy

ROHOVÉ DŘEZY

Rohový kuchyňský dřez

  • vetšinou dvě malé odkládací plochy
  • nepraktické využití rohu
  • omezený pohyb dvou osob kolem dřezu

CELOPLOŠNÉ A NÁSTAVNÉ DŘEZY 

Celoplošné a nástavné kuchyňské dřezy

  • mají stejnou hloubku jako kuchyňská linka
  • má větší odkládací plochu
  • je jednolitý – udržuje se lépe pořádek v okolí dřezu

DŘEZY S ODKAPEM

Kuchyňské dřezy s odkapávačem

  • snadnější údržba pracovní plochy díky odkapu
  • možné u jednodřezů i dvoudřezů a rohových dřezů
  • možnost volby levého nebo pravého odkapu

DŘEZY S VANIČKOU

Kuchyňský dřez s vaničkou

  • vhodné pro práci s potravinami (oplachování, rozmrazování ve vaničce)
  • slouží k napojení drtiče odpadu
  • často se kombinují s odkapem

DVOJDŘEZY

Kuchyňský dvojdřez

  • možno využívat také jako plochu pro odkapávač nádobí nebo krájení
  • určený pro mytí v jedné části dřezu a oplach ve druhém (dnes, v době existující myčky již nevyužitelný)

Ke dřezu neodmyslitelně patří další kuchyňské vybavení, kterým je vodovodní dřezová baterie.

Novinky