Kuchyňské dřezy
Nezbytnou součástí kuchyňské linky je kuchyňský dřez. Nyní je na trhu nemalé množství dřezů vyrobených z rozličných materiálů. Každý má svá specifika a hodí se ke konkrétnímu typu kuchyňské linky.
Velmi častý materiál používaný pro výrobu dřezu je nerez.
- různorodá povrchová úprava
- hladký – nejčastější
- s tkanou strukturou – zajímavý vzhled z jemně vroubkovaného nerezu
- s mikrostrukturou – jemnější než tkaná struktura, nejsou na ní vidět zaschlé
- nevýhodou je údržba a to zanechávání vodního kamene
- je méně mechanicky odolný
Vysoce kvalitním materiálem je granit. Granitové dřezy jsou velmi mechanicky odolné a dlouhou dobu vydrží v bezvadném stavu, nepoškrábou se. Jsou hygienické díky antibakteriálnímu složení.
Pro rustikální typ kuchyní se skvěle hodí keramické dřezy. Dobře odolávají vyšším teplotám, mechanickému i chemickému poškození. Nemá póry, je lehce omyvatelný.
|
Odolnost vůči teplotám |
Odolnost vůči skvrnám |
Chemická odolnost |
Odolnost vůči nárazu |
Odolnost vůči poškrábání |
nerezový |
180ºC |
střední |
silná |
malá |
malá |
granitový |
180ºC (krátkodobě 280ºC) |
silná |
silná |
střední |
silná |
keramický |
1200ºC |
silná |
silná |
silná |
silná |
Všechny typy dřezů je možné zabudovat zdola (pod pracovní desku – podstavný) nebo shora (klasicky – na pracovní desku).
Výhoda podstavného dřezu je hygiena. Jelikož dřez je umístěn pod pracovní desku, nemá žádné hrany, které brání setření nepořádku na kuchyňské lince přímo do dřezu.
TYPY KUCHYŇSKÝCH DŘEZŮ:
- rohové dřezy
- kulaté dřezy
- celoplošné a nástavné dřezy
- s odkapem
- s vaničkou
- dvoudřezy
ROHOVÉ DŘEZY
- vetšinou dvě malé odkládací plochy
- nepraktické využití rohu
- omezený pohyb dvou osob kolem dřezu
CELOPLOŠNÉ A NÁSTAVNÉ KUCHYŇSKÉ DŘEZY
- mají stejnou hloubku jako kuchyňská linka
- má větší odkládací plochu
- je jednolitý – udržuje se lépe pořádek v okolí dřezu
KUCHYŇSKÉ DŘEZY S ODKAPEM
- snadnější údržba pracovní plochy díky odkapu
- možné u jednodřezů i dvoudřezů a rohových dřezů
- možnost volby levého nebo pravého odkapu
KUCHYŇSKÉ DŘEZY S VANIČKOU
- vhodné pro práci s potravinami (oplachování, rozmrazování ve vaničce)
- slouží k napojení drtiče odpadu
- často se kombinují s odkapem
KUCHYŇSKÉ DVOJDŘEZY
- možno využívat také jako plochu pro odkapávač nádobí nebo krájení
- určený pro mytí v jedné části dřezu a oplach ve druhém (dnes, v době existující myčky již nevyužitelný)
Ke dřezu neodmyslitelně patří další kuchyňské vybavení, kterým je vodovodní dřezová baterie.